“Uit analyse van 19 miljoen internationale vergaderingen door onze online planningstool Doodle, blijkt dat zo’n 44 procent van de werknemers aangeeft dat hij zijn werk niet af krijgt door slecht georganiseerde vergaderingen.” ( Gabrielle Ottino, CEO Doodle, 2019)

Basisopleiding voorzitter

Goed vergaderen als norm

Herken jij ook dat vergaderingen te lang duren, die meetings waarin steeds dezelfde mensen aan het woord zijn en er maar geen besluiten worden genomen? Waarin iedereen ongebreideld blijft uitweiden over van alles en de voorzitter vrolijk mee discussieert.

De voorzitter heeft een cruciale rol in het begeleiden van het proces, maar ja, wie heeft dat ooit goed geleerd? De meeste mensen worden gewoon ‘vanzelfsprekend’ voorzitter bij het accepteren van een bepaalde, leidinggevende functie’. En dan probeer je er maar wat van te maken. Met als resultaat dat echt goed vergaderen teveel van het toeval afhangt en te vaak een energielek is in plaats van een collectieve inspiratiebron.

We kunnen niet zonder goede meetings

Zit jij midden in:

 • Netwerkorganisaties en interdisciplinaire projectteams?
 • Taakvolwassen of zelfsturende teams?
 • De zoektocht naar zelforganisatie en ‘verantwoordelijkheid laag?
 • Opgavegericht werken?

Waar je ook in zit, we kunnen niet meer om productieve boeiende meetings heen. Meetings die je niet wilt missen omdat er krachtige besluiten met impact worden genomen, die invloed hebben op ons alledaagse werk. Dit vereist bekwaam voorzitterschap. Een bekwame voorzitter heeft regie op het proces en een professioneel oog voor onderlinge relaties.

Doel

Beoogd eindresultaat basisopleiding: je bent in de rol als voorzitter in staat om doelbewust interactieve meetings te leiden in vergaderingen die aanzienlijk korter zijn. Je leert de juiste technieken en interventies te gebruiken passend bij de werkcontext met een focus op relaties en prestaties.

Doelgroep

Leidinggevenden en sleutelfiguren die vanuit hun functie of rol veel vergaderingen voorzitten.

Profiel deelnemers: nieuwsgierig, onderzoekend en experimenterend.

Inhoud

Proces boven inhoud

Procesregie en procesgerichte communicatie is het domein van de professionele voorzitter. Dat is ook het hoofdthema van deze opleiding tot voorzitter. Daarbij gaat het om zowel de mens als de inhoud. Door het ‘framen’ van de bespreking bepaalt een goede voorzitter het denkveld van de bespreking binnen de vergadering. Met grondige kennis van de dialoog en het debat faciliteer je inhoudelijke discussies. Je brengt daarmee rust en structuur aan voor co-creatie, ongeacht hiërarchie, generatieverschillen, herkomst en gender. Tijdens de opleiding leer je:

 

 • De juiste spanning organiseren en vasthouden in meetings: ‘Meeting-flow organiseren en stimuleren’
  (1 dagdeel)
 • het doelgericht ontwerpen van meetings die gemiddeld 25 % korter zijn dan de standaard vergaderingen binnen de gemeente + focus op resultaat
  (1 dagdeel)
 • Ervaren van en oefenen met beproefde werkvormen  voor het optimaal benutten van de collectieve intelligentie: dialoog – debat – brainstorm + zakelijke creativiteit
  (1 dagdeel)
 • Het lezen van de groep: groepsdynamica, geweldloze communicatie, socratische benadering, feedback-feed forward
  (1 dagdeel)

Duur/doorlooptijd: ca. drie-vier maanden, met interval van circa drie weken
Aantal deelnemers: minimaal acht, maximaal twaalf
Kosten/deelnemer:
950,– ex. BTW, inclusief boek ‘Ongewoon Goed Vergaderen, een trendbreuk in vergaderland (Business Contact 2015) en reader.

Vraag vrijblijvend om meer informatie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Wij gebruiken cookies en verzamelen daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Sluiten