Meer vergadergeluk? Focus op flow!

focus op flow
Te zorgvuldige communicatie is zo saai

In een poging om het luisteren in de groep te verbeteren, bedenken mensen allerlei op zich prachtige oefeningen en technieken, zoals de volgende twee:

  • Het luisteren naar elkaar verbeteren door met elkaar de spelregel af te spreken dat je met jouw reactie mag komen, nadat je de laatste twee zinnen van de vorige spreker hebt herhaald.
  • Voordat jij je zegje doet, vat je de vorige spreker samen en checkt eerst of dat klopt.

Op zich hele mooie oefeningen, maar in de praktijk zie ik dat na een minuut of vijf alle spanning uit de bespreking wegstroomt. Na een paar keer wordt iedereen dat herhalen gewoon beu,  leidt het ons af en raken we onze motivatie kwijt.

Waarom ik tennissen zo’n heerlijk spel vind

Ik vind het heerlijk om te tennissen. Wat mij het meest raakt bij het tennissen is dat ik continu door het spel zelf uitgedaagd word om het steeds een beetje beter onder de knie te krijgen. Ik heb in de wedstrijd alle vrijheid om keuzes te maken en van tactiek te veranderen en te kijken wat me dat oplevert. Ik doe mijn uiterste best om het mooiste spel te spelen, genietend van geweldige ballen, balend van enorme missers. Ik leer met vallen en opstaan, want feedback krijg ik gratis… er is geen ontkomen aan, want de bal is in of uit, meer smaken zijn er niet. En na afloop zitten we met elkaar om met enige hilariteit en zelfspot de hoogte- en dieptepunten te delen; voor mij waardevolle momenten met elkaar. Elke sport, elk spel creëert zo zijn eigen scene.

Meer drama alsjeblieft

Waarom wij zoveel van het spel en ‘gaming’ houden

Games doen een appel op een hele andere mindset dan onze traditionele meetings, namelijk die van proberen en experimenteren. In games kom je in een heel andere wereld terecht, jouw eigen bubbel met:

  • Eigen spelregels,
  • Een wereld vol met helpers, vrienden en vijanden, regelbrekers, heersers, krijgers, prinsessen en prinsen,
  • Uitdagingen die ik zelf aan kan gaan, en waarbij ik geholpen word

Een eigen micro-sfeer waarin je door de makers van het spel vernuftig geholpen wordt om in ieder geval in de game te blijven. Dit gebeurt door allerlei interventies die bedoeld zijn om jou het gevoel te geven dat je belangrijk bent, als lid van de community, en dat ook jij er steeds beter in kunt worden.  Immers, het is de makers van de games er veel aan gelegen dat je blijft spelen, dat je in de scene blijft, waarbij het voor hen de uitdaging is om ervoor te zorgen dat jij denkt dat je helemaal zelf de regie hebt.

No flow, no glory

In een game kan ik zelf keuzes maken, biedt het mij waardevolle momenten, word ik uitgedaagd en leer ik spelenderwijs via hele directe, positieve feedback. Het is geen toeval dat dit ook de vijf basis ingrediënten zijn van flow. Flow wordt beschreven als een gemoedstoestand waarbij je samen opgaat in tijd en ruimte: mensen ervaren dan dat de tijd vloog en dat het ‘als vanzelf’ liep. Flow-ervaringen dragen ontegenzeggelijk bij aan ons gevoel van geluk en tevredenheid.

De kernprincipes van elk succesvolle game zijn dezelfde principes als die flow- onderzoekers Csikszentmihalyi (1997), Emery and Trist (1960) en Hackman and Oldham (1976), vonden bij hun onderzoek. Keer op keer bleek dat de deelnemers steeds met dezelfde ingrediënten kwamen om hun flow-ervaring te omschrijven:

  1. autonomie
  2. betekenisvol
  3. uitdaging
  4. leren
  5. feedback

Het allerbelangrijkste echter voor flow in een groep, aldus de onderzoekers, is dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de uitkomsten ervan. Voor meetings betekent dit dat je in de voorbereiding een agenda hebt te ontwerpen die de meeste kans op flow geeft bij de deelnemers: dit is in het gebied tussen de comfortzone en de ‘zone van naaste ontwikkeling’, waar de uitdaging past bij de capaciteiten van de groep.

Flow schema
Zonder uitdaging geen spanning

Wanneer ik in meetings niet echt uitgedaagd word, ga ik mij al snel vervelen; ik word of verdacht stil, of ik ga vanuit balorigheid de boel een beetje zitten ondermijnen. Dit gebeurt een ieder van ons die in meetings onvoldoende wordt uitgedaagd: het thema spreekt mij in het geheel niet aan, of de intellectuele uitdaging is nauwelijks voelbaar. Uit goed fatsoen blijven we dan wel zitten, maar eigenlijk zijn we vertrokken.

Pas flow-elementen toe in jouw meetings

Wanneer je nu bewust enkele van de volgende flow-dimensies toepast in jouw meetings, dan heb je grote kans dat er meer energie en spanning in de meetings komt.

Flow elementen Meeting boosters
Nieuwsgierigheid Een agenda die mij verleidt en de juiste mensen aan tafel
Autonomie ·         Vrijwillige deelname

·         Stimuleren eigen mening

·         Ruimte creëren zodat iedereen het gevoel heeft invloed te hebben op het besluit

uitdaging Challenging meeting objectives die binnen een bepaalde tijd gerealiseerd moeten worden
Leren en feedback Voortgang van werk wordt  gepresenteerd en van vooral positieve feedback voorzien.  meeting evaluatie is de norm.
Maak van meetings een ‘serious play’

Het gaat er niet om dat je ze allemaal tegelijk gaat doen, maar stap-voor-stap, passend bij de dynamiek van jouw team of organisatie. Voor het realiseren van duurzame verbetering van je vergadering, is het voldoende om in beweging te komen en te blijven. En als je als groep eenmaal flow gaat ervaren, en jouw meetings steeds meer een ‘serious play’ is , dan wil je nooit meer terug!

Wil jij ook leren hoe je de deze flow het beste kan creëren? Bekijk de trainingen en haal het optimale uit al je vergaderingen.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Wij gebruiken cookies en verzamelen daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Sluiten