5 tips om een valse start te voorkomen bij fysieke professionele ontmoetingen

Eindelijk, we mogen weer! Na 1,5 jaar noodgedwongen schermcontact hebben we weer zicht op elkaar zien. Wat een verademing, want wat we ook probeerden, het lukte ons niet echt om:

  • elkaar weer in de ogen kijken als het echt emotioneel wordt;
  • de sfeer in de groep te voelen;
  • serieus en balorig te brainstormen.

Maar hoe koppelen we nu onze blijdschap van weer fysiek ontmoeten met het verlangen naar boeiende, professionele ontmoetingen? Hoe maken we het leuker, spannender en effectiever in het nieuwe normaal? Hieronder alvast wat praktische tips.

Tip 1. Onderscheid werkoverleg van alle andere bijeenkomsten

Maak meteen onderscheid tussen al het korte, frequente werkoverleg en alle andere bijeenkomsten. Deze praktische overleggen zijn lekker functioneel en kunnen voortaan ook online of hybride, daar gaan we geen 80 km meer voor reizen.

Voor alle andere bijeenkomsten:

 Tip 2: Introduceer de gouden regel: formuleer per onderwerp de beoogde opbrengst

Een verleidelijke agenda bestaat uit actuele onderwerpen waarbij helder is beschreven wat de beoogde opbrengst is. Hiermee bepaal je het ‘speelveld’ voor de discussie en voorkom je oeverloos gewauwel. Zonder doel wordt elke bespreking een kletsveld voor liefhebbers.

Tip 3: Doe altijd de check-in met aandacht  voor persoonlijke en functionele zaken, zodat iedereen zich verbonden voelt.

Tip 4: Streef naar besluitvorming met een groep van maximaal 6 – 8 personen

In de aanloop naar uiteindelijke besluitvorming kun je tijdens de verkenning en brainstorming veel meer mensen betrekken, waarbij je de groep opdeelt in subgroepjes.

Tip 5: Rond samen goed af, zodat iedereen het gevoel heeft dat ze er rijker uitlopen dan dat ze erin gingen

Leer ook effectief online vergaderen

In het boek ‘Praktijkgids online Vergaderen’ introduceer ik de 13 spelregels voor online vergaderen; deze zijn gratis te downloaden op www.robdehaas.nl/onlinevergaderen

HAAS_Online_OM_DRUK_cpdf_Cropped

Bekijk de trainingen en haal het optimale uit al je meetings.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Wij gebruiken cookies en verzamelen daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Sluiten